A körtefa a talajviszonyokat nézve, jobban bírja a rossz vízelvezetést, de kevésbé tolerálja a szárazságot. Ezért az ültetésnél fő szempont, hogy olyan helyre kerüljön, ahol tudjuk öntözni. A tápanyagban gazdag, jól öntözött talajon kapunk bőséges termést.
A körte az ősz kedvelt gyümölcse, színben a zöldtől a sárgáig, sőt az egészen pirosig, alakjában a szabályos körte alaktól a nyomott, laposabb formáig. Az almához hasonlóan ásványi-anyagokban, vitaminokban bővelkedik. Nagyon gazdag íz-aromaanyagokban. Alacsony kalóriatartalma miatt cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják. A benne lévő élelmi rostok, antioxidánsok, tápanyagok jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.
A körtét elsősorban nyersen fogyasztjuk, de ízletes lekvárt, kompótot, pálinkát, gyümölcslevet készíthetünk belőle, valamint süteményekbe kerülhet, köretként használható. Az éttermek kínálatában szinte mindenhol szerepel vagy köretként, vagy a desszertek között.
Különleges csemege az aszalt körte.
Széles fajtaválasztéka lehetőséget nyújt az egész éves fogyasztásra. Legismertebb fajtái a kora nyári, apró, de ízletes Árpával érő körte, a mindenki által ismert szép formájú, zamatos Vilmos, a kormos körteként ismert vajkörte, a Bosc kobak, a téliek közül említésre méltó a Packham’s Triumph, mely téli Vilmosként ismert. Az egyes körtefa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A körte az ősz kedvelt gyümölcse, színben a zöldtől a sárgáig, sőt az egészen pirosig, alakjában a szabályos körte alaktól a nyomott, laposabb formáig. Az almához hasonlóan ásványi-anyagokban, vitaminokban bővelkedik. Nagyon gazdag íz-aromaanyagokban. Alacsony kalóriatartalma miatt cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják. A benne lévő élelmi rostok, antioxidánsok, tápanyagok jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.
A körtét elsősorban nyersen fogyasztjuk, de ízletes lekvárt, kompótot, pálinkát, gyümölcslevet készíthetünk belőle, valamint süteményekbe kerülhet, köretként használható. Az éttermek kínálatában szinte mindenhol szerepel vagy köretként, vagy a desszertek között.
Különleges csemege az aszalt körte.
Széles fajtaválasztéka lehetőséget nyújt az egész éves fogyasztásra. Legismertebb fajtái a kora nyári, apró, de ízletes Árpával érő körte, a mindenki által ismert szép formájú, zamatos Vilmos, a kormos körteként ismert vajkörte, a Bosc kobak, a téliek közül említésre méltó a Packham’s Triumph, mely téli Vilmosként ismert. Az egyes körtefa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Bosc kobak
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, teljesen érett állapotában fahéjas barna, kicsit megnyúlt, húsa fehéressárga, olvadó, héja közepesen vastag, jól szállítható, jól tárolható, egyik legkeresettebb fajta
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes növekedés
Érési ideje:
szeptember közepe, 5-6 hónapig tárolható
Porzói:
Vilmos, Clapp kedveltje
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
nagy vagy igen nagy, teljesen érett állapotában fahéjas barna, kicsit megnyúlt, húsa fehéressárga, olvadó, héja közepesen vastag, jól szállítható, jól tárolható, egyik legkeresettebb fajta
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes növekedés
Érési ideje:
szeptember közepe, 5-6 hónapig tárolható
Porzói:
Vilmos, Clapp kedveltje
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Clapp kedveltje (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, héjszíne éretten szalmasárga, napos oldalán 50%-ban pirossal színezett, héja középvastag, gyengén viaszos, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, sűrű gömb alakú koronát nevel, középkorán fordul termőre, közepes termőképesség, szélsőséges hazai téli viszonyokat jól viseli! gombás betegségekre kevésbé érzékeny!
Érési ideje: augusztus eleje, 1-2 hónapig tárolható
Porzói: Bosc kobak, Hardenpont, Vilmos
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
középnagy, héjszíne éretten szalmasárga, napos oldalán 50%-ban pirossal színezett, héja középvastag, gyengén viaszos, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, sűrű gömb alakú koronát nevel, középkorán fordul termőre, közepes termőképesség, szélsőséges hazai téli viszonyokat jól viseli! gombás betegségekre kevésbé érzékeny!
Érési ideje: augusztus eleje, 1-2 hónapig tárolható
Porzói: Bosc kobak, Hardenpont, Vilmos
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Vilmos (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, szabályos körte alak, éretten szép sárga héjszín, napos oldalon piros, vékony héjú, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, muskotályos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes növekedés, kúp alakú korona, korán termőre fordul, rendszeresen terem, hazánk téli lehűléseit jól viseli, varasodásra kevésbé érzékeny
Érési ideje: augusztus második fele, 1-3 hónapig tárolható
Porzói:
Clapp kedveltje, Bosc kobak, Conference, Packham’s Triumph
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, pálinka, legértékesebb étkezési és konzervipari fajta
középnagy vagy nagy, szabályos körte alak, éretten szép sárga héjszín, napos oldalon piros, vékony héjú, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, muskotályos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes növekedés, kúp alakú korona, korán termőre fordul, rendszeresen terem, hazánk téli lehűléseit jól viseli, varasodásra kevésbé érzékeny
Érési ideje: augusztus második fele, 1-3 hónapig tárolható
Porzói:
Clapp kedveltje, Bosc kobak, Conference, Packham’s Triumph
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, pálinka, legértékesebb étkezési és konzervipari fajta
Packham's Triumph
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, széles körte alakú, héjszíne éretten sárga, középvastag, húsa fehér, olvadó vajkörte, nem szottyosodik, kősejt mentes, jól szállítható, tárolható, nagyon értékes, kiváló minőségű fajta, sokoldalú felhasználhatóság jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű, gömb alakú korona, korai termőre fordulás, téli és tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny, varasodásra alig, körtelevél bolhára mérsékelten fogékony
Érési ideje: szeptember vége, április végéig tárolható
Porzói: Vilmos, Conference
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
nagy vagy igen nagy, széles körte alakú, héjszíne éretten sárga, középvastag, húsa fehér, olvadó vajkörte, nem szottyosodik, kősejt mentes, jól szállítható, tárolható, nagyon értékes, kiváló minőségű fajta, sokoldalú felhasználhatóság jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű, gömb alakú korona, korai termőre fordulás, téli és tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny, varasodásra alig, körtelevél bolhára mérsékelten fogékony
Érési ideje: szeptember vége, április végéig tárolható
Porzói: Vilmos, Conference
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Téli esperes (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, széles körte, fényes sárgászöld héjú, húsa vajszínű, olvadó, édes, fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fejlődése középerős, koronája sűrű. Jól szállítható és tárolható. Korán termőre fordul, jó termőképességű, kiegyenlítetten terem. Virágzása középidejű, jól termékenyül, sok virágport ad.
Érési ideje:
október végén érik, decembertől márciusig fogasztható
Porzói:
Vilmos, Nemes krasszán, Serres Olvivér
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
középnagy, széles körte, fényes sárgászöld héjú, húsa vajszínű, olvadó, édes, fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fejlődése középerős, koronája sűrű. Jól szállítható és tárolható. Korán termőre fordul, jó termőképességű, kiegyenlítetten terem. Virágzása középidejű, jól termékenyül, sok virágport ad.
Érési ideje:
október végén érik, decembertől márciusig fogasztható
Porzói:
Vilmos, Nemes krasszán, Serres Olvivér
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Conference (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse közepes méretű, hosszúkás körte alakú, húsa sárgás-fehér, olvadó, bőlevű, kellemesen fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű, koronája szabályos gúla alakú, termőképessége jó, középidőben virágzik, varasodásra nem fogékony, szárazságot nehezen tűri
Érési ideje: szeptember eleje, a gyümölcsök akár 6 hónapig tárolhatók
Porzói:
Bosc kobak, Hardy vajkörte, Vilmos, Clapp kedveltje, Packham’s Triumph, Nemes Krasszán
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
gyümölcse közepes méretű, hosszúkás körte alakú, húsa sárgás-fehér, olvadó, bőlevű, kellemesen fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű, koronája szabályos gúla alakú, termőképessége jó, középidőben virágzik, varasodásra nem fogékony, szárazságot nehezen tűri
Érési ideje: szeptember eleje, a gyümölcsök akár 6 hónapig tárolhatók
Porzói:
Bosc kobak, Hardy vajkörte, Vilmos, Clapp kedveltje, Packham’s Triumph, Nemes Krasszán
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Piros Vilmos
Gyümölcs jellemzői:
alakja, nagysága hasonlít az alapfajtához, színe bordópiros, teljes éréskor sötét narancspiros, zamata a vilmoséval megegyező, de attól még édesebb
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes vagy gyenge növekedésű, korán hozza terméseit, biztonságosan terem, virágzási ideje késői
Érési ideje: augusztus vége-szeptember eleje, rövid ideig tárolható
Porzói:
Clapp kedveltje,Bosc kobak, Nemes krasszán
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
alakja, nagysága hasonlít az alapfajtához, színe bordópiros, teljes éréskor sötét narancspiros, zamata a vilmoséval megegyező, de attól még édesebb
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes vagy gyenge növekedésű, korán hozza terméseit, biztonságosan terem, virágzási ideje késői
Érési ideje: augusztus vége-szeptember eleje, rövid ideig tárolható
Porzói:
Clapp kedveltje,Bosc kobak, Nemes krasszán
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Arabitka (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse kicsi, széles, kerekded alakú, citromsárga, éretten aranysárga színű, gyümölcsét csomókban hozza, húsa fehér, lédús, édeskés
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
kifejezetten erős növekedésű, korán fordul termőre, bőven terem. ¬Igen nagy, sűrű koronát nevel.
Érési ideje:
június vége- július eleje
Porzói:
Giffard vajkörte, Vilmos, Árpával érő
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, korai érése miatt kifejezetten friss fogyasztásra alkalmas
gyümölcse kicsi, széles, kerekded alakú, citromsárga, éretten aranysárga színű, gyümölcsét csomókban hozza, húsa fehér, lédús, édeskés
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
kifejezetten erős növekedésű, korán fordul termőre, bőven terem. ¬Igen nagy, sűrű koronát nevel.
Érési ideje:
június vége- július eleje
Porzói:
Giffard vajkörte, Vilmos, Árpával érő
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, korai érése miatt kifejezetten friss fogyasztásra alkalmas
Hardy vajkörte (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, kúpos, tojásdad alakú, héja éretten sárgásszürke, vastag héjú, húsa zöldesfehér, olvadó, bőlevű, kellemesen savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
elég erős növekedésű, egészséges, edzett, bőven és rendszeresen terem. Jól szállítható. Száraz viszonyok között gyümölcsei aprók lesznek, ezért mindenképp öntözzük.
Érési ideje:
szeptember közepén szedhető, október végéig fogyasztható
Porzói: Vilmos, Nemes krasszán, Serres Olivér
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztású kora őszi körte
középnagy, kúpos, tojásdad alakú, héja éretten sárgásszürke, vastag héjú, húsa zöldesfehér, olvadó, bőlevű, kellemesen savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
elég erős növekedésű, egészséges, edzett, bőven és rendszeresen terem. Jól szállítható. Száraz viszonyok között gyümölcsei aprók lesznek, ezért mindenképp öntözzük.
Érési ideje:
szeptember közepén szedhető, október végéig fogyasztható
Porzói: Vilmos, Nemes krasszán, Serres Olivér
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztású kora őszi körte
Hardenpont téli vajkörte (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy termésű, 180-220 g súlyú, héja vékony, sima, enyhén zsíros tapintású, húsa fehér, olvadó, igen bőlevű, fűszeres aromájú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű, idősebb korban szétterülő koronát nevel, jól fejlődik birs alanyon is, korán termőre fordul, kifogástalan termőképességű, nagyon jó pollenadó, talaj iránt nem igényes, azonban a száraz körülmények között apró, kevésbé ízletes gyümölcsöket hoz
Érési ideje: október első felében szedhető, decembertől februárig eltartható
Porzói: Bosc kobak, Conference, Vilmos, Clapp kedveltje
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, pálinka
középnagy termésű, 180-220 g súlyú, héja vékony, sima, enyhén zsíros tapintású, húsa fehér, olvadó, igen bőlevű, fűszeres aromájú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű, idősebb korban szétterülő koronát nevel, jól fejlődik birs alanyon is, korán termőre fordul, kifogástalan termőképességű, nagyon jó pollenadó, talaj iránt nem igényes, azonban a száraz körülmények között apró, kevésbé ízletes gyümölcsöket hoz
Érési ideje: október első felében szedhető, decembertől februárig eltartható
Porzói: Bosc kobak, Conference, Vilmos, Clapp kedveltje
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, pálinka
Ilonka (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, átlagos súlya kb. 180 g, alakja változó, a hengerestől a széles körte alakig többféle változatban előfordul, héja sima, sárga alapszínén sűrűn rozsdamázas, húsa sárgás-fehér, olvadó, fűszeres zamat jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa kora tavasszal és ősszel
- konténeres gyümölcsfa márciustól november végéig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, kezdetben felfelé növekvő, későbbiekben kissé szétterülő koronát nevel, levélzete nagy és fényes, korán termőre fordul, kiegyenlítetten és bőven terem, téli fagyokkal szemben jól ellenáll
Érési ideje:
augusztus vége - szeptember eleje az első szedések ideje, szeptember végéig fogyasztható
Porzói: Vilmos, Conference, Diel vajkörte
Permetezése: elengedhetetlen a lemosó permetezések használata ősszel és tél végén, nyári hónapokban elsősorban rovarölős védekezésre lesz szükség főként a fiatal fákon
Metszése: első 3 évben alakítjuk ki a koronát, 4. évtől tavaszi fenntartó metszést alkalmazunk (ritkítás, fiatalítás)
Felhasználása: rövid ideig tárolható, így leginkább friss fogyasztásra alkalmas, házikerti felhasználás során készíthetünk belőle befőttet, kompótot, ivólevet, lekvárt, dzsemet, pálinkát, aszalványt
középnagy vagy nagy, átlagos súlya kb. 180 g, alakja változó, a hengerestől a széles körte alakig többféle változatban előfordul, héja sima, sárga alapszínén sűrűn rozsdamázas, húsa sárgás-fehér, olvadó, fűszeres zamat jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa kora tavasszal és ősszel
- konténeres gyümölcsfa márciustól november végéig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, kezdetben felfelé növekvő, későbbiekben kissé szétterülő koronát nevel, levélzete nagy és fényes, korán termőre fordul, kiegyenlítetten és bőven terem, téli fagyokkal szemben jól ellenáll
Érési ideje:
augusztus vége - szeptember eleje az első szedések ideje, szeptember végéig fogyasztható
Porzói: Vilmos, Conference, Diel vajkörte
Permetezése: elengedhetetlen a lemosó permetezések használata ősszel és tél végén, nyári hónapokban elsősorban rovarölős védekezésre lesz szükség főként a fiatal fákon
Metszése: első 3 évben alakítjuk ki a koronát, 4. évtől tavaszi fenntartó metszést alkalmazunk (ritkítás, fiatalítás)
Felhasználása: rövid ideig tárolható, így leginkább friss fogyasztásra alkalmas, házikerti felhasználás során készíthetünk belőle befőttet, kompótot, ivólevet, lekvárt, dzsemet, pálinkát, aszalványt
Fétel apát (Abate) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, átlagos súlya kb. 180 g, alakja változó, a hengerestől a széles körte alakig többféle változatban előfordul, héja sima, sárga alapszínén sűrűn rozsdamázas, húsa sárgás-fehér, olvadó, fűszeres zamat jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa kora tavasszal és ősszel
- konténeres gyümölcsfa márciustól november végéig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, kezdetben felfelé növekvő, későbbiekben kissé szétterülő koronát nevel, levélzete nagy és fényes, korán termőre fordul, kiegyenlítetten és bőven terem, téli fagyokkal szemben jól ellenáll
Érési ideje:
augusztus vége - szeptember eleje az első szedések ideje, szeptember végéig fogyasztható
Porzói: Vilmos, Conference, Diel vajkörte
Permetezése: elengedhetetlen a lemosó permetezések használata ősszel és tél végén, nyári hónapokban elsősorban rovarölős védekezésre lesz szükség főként a fiatal fákon
Metszése: első 3 évben alakítjuk ki a koronát, 4. évtől tavaszi fenntartó metszést alkalmazunk (ritkítás, fiatalítás)
Felhasználása: rövid ideig tárolható, így leginkább friss fogyasztásra alkalmas, házikerti felhasználás során készíthetünk belőle befőttet, kompótot, ivólevet, lekvárt, dzsemet, pálinkát, aszalványt
középnagy vagy nagy, átlagos súlya kb. 180 g, alakja változó, a hengerestől a széles körte alakig többféle változatban előfordul, héja sima, sárga alapszínén sűrűn rozsdamázas, húsa sárgás-fehér, olvadó, fűszeres zamat jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa kora tavasszal és ősszel
- konténeres gyümölcsfa márciustól november végéig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, kezdetben felfelé növekvő, későbbiekben kissé szétterülő koronát nevel, levélzete nagy és fényes, korán termőre fordul, kiegyenlítetten és bőven terem, téli fagyokkal szemben jól ellenáll
Érési ideje:
augusztus vége - szeptember eleje az első szedések ideje, szeptember végéig fogyasztható
Porzói: Vilmos, Conference, Diel vajkörte
Permetezése: elengedhetetlen a lemosó permetezések használata ősszel és tél végén, nyári hónapokban elsősorban rovarölős védekezésre lesz szükség főként a fiatal fákon
Metszése: első 3 évben alakítjuk ki a koronát, 4. évtől tavaszi fenntartó metszést alkalmazunk (ritkítás, fiatalítás)
Felhasználása: rövid ideig tárolható, így leginkább friss fogyasztásra alkalmas, házikerti felhasználás során készíthetünk belőle befőttet, kompótot, ivólevet, lekvárt, dzsemet, pálinkát, aszalványt